Siirry sivun sisältöön

Ruokavaliolla voit vaikuttaa Parkinsonin tautiin

Kiinnitä huomiota ruokavalion monipuolisuuteen, riittävyyteen ja ateriarytmiin. Näillä voit vaikuttaa oireisiisi ja parantaa Parkinson-lääkkeiden tehoa.

Ravinnolla on merkitys hyvän yleiskunnon ja toimintakyvyn säilymiselle

Syömällä riittävästi ja monipuolisesti voidaan turvata elimistön ravitsemukselliset tarpeet. Ruokavaliossa on huomioitava vitamiinien saanti, tarvittaessa voi lisänä käyttää monivitamiinivalmisteita. Runsaat ja rasvaiset ruoat aiheuttavat väsymystä. Ruoanlaitto on hyvää harjoittelua käsille ja tuo hyvää mieltä.

Painonhallinta sopivan ruokamäärän avulla on tärkeää. Parkinsonin tautiin liittyvä laihtuminen tai liiallinen painonnousu voivat olla haitaksi yleiskunnon ja voinnin kannalta.

Suosi säännöllisiä ruoka-aikoja ja kuituja

Päivän aikana kannattaa syödä 1-2 pääateriaa ja lisäksi 3-4 pienempää välipalaa.. Säännöllisestä ja monipuolisesta ruokailusta on hyötyä myös suolen toiminnan kannalta, joka on usein Parkinsonin taudissa hidastunut. Parkinsonin tautia sairastavan kannattaa suosia kuitupitoista ruokavaliota, kasviksia ja täysjyvätuotteita. Runsas päivittäinen nesteen saanti on myös tärkeää. Nesteen tarve on noin 30ml / kg / vrk.

Levodopahoito ja ruokavalio

Runsasproteiininen ruoka haittaa levodopan imeytymistä. Tämän vuoksi lääke tulisi ottaa tyhjään vatsaan, mielellään ainakin 30 min ennen ruokailua. Täten lääkkeestä saa parhaan hyödyn. Mikäli suolentoiminta on hidastunut, niin lääke suositellaan otettavaksi 45-60 min ennen syömistä. Usein levodopalääkettä joutuu ottamaan useita kertoja päivässä, ja lääkkeenottamisen ja ruokailun rytmittäminen on vaikeaa. Apua saa sairaanhoitajalta tai ravitsemusterapeutilta.

Päivitetty 2.3.2022