Siirry sivun sisältöön

Miten epilepsiaa sairastava selviytyy ajokiellosta ja miten siinä voidaan tukea

Ajokielto on usein yksi haasteellisimmista asioista epilepsiaan sairastumisessa.

Käytännön hankaluuksia voi olla paljon. Jotkut joutuvat jopa harkitsemaan muuttoa syrjäseudulta lähemmäs työpaikkaa tai palveluita hyvin nopealla aikataululla. On siis oikeus olla turhautunut, loukkaantunut, vihainenkin. Moni käy läpi ajokieltoa ja sen perusteita uudestaan ja uudestaan omassa mielessään sekä läheisten ja hoitohenkilökunnan kanssa. Lakia on kuitenkin kaikkien noudatettava.

Paras tie takaisin henkilöauton rattiin on epilepsian hyvä hoito. Ota selvää omasta epilepsiastasi, sinulle määrätystä lääkityksestä ja siitä, miten voit itse hoitaa itseäsi. Jos saat uuden epileptisen kohtauksen, ilmoita siitä hoitopaikkaasi, jotta hoitoasi voidaan tehostaa. Epilepsian pitkäaikainen hoitotulos on kuitenkin sitä parempi, mitä tehokkaammin sairautta hoidetaan. Sitä todennäköisempää siis myös on, että ajolupa pysyy myöhemminkin pitkäaikaisesti voimassa.

Käytännön vinkkejä, jos julkista liikennettä ei voi käyttää, työ- ja asiointimatkoja voi yrittää järjestää:

  • kimppakyyteinä

  • syrjäseudulla koulukyytien yhteydessä

  • työssä tarvittavan autonkäytön suhteen ota yhteyttä työterveyshuoltoon. Työterveyshuollon tehtävä on auttaa silloin, kun terveydentila muuttuu niin, että se vaikuttaa työkykyyn

  • työterveyshuollon edustaja voi auttaa neuvottelemaan työtehtävien uudelleenjärjestelyistä työnantajan kanssa

  • ammattiautoilijoilla on oikeus uudelleenkoulutukseen ammatillisena kuntoutuksena

Päivitetty 11.1.2022