YLE:n Elossa 24h -ohjelmassa neurologi Satu Mustanojan matkassa näet, kuinka aivoverenkiertohäiriöpotilaan akuuttihoito alkaa. (Tuottaja: ITV Studios Finland)
Aivoinfarkti ja aivoverenvuoto voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita, mutta ne voidaan erottaa toisistaan aivojen kuvantamisella. Jos aivoverenkiertohäiriön aiheuttaja on aivoinfarkti, tukkeutunut verisuoni pyritään avaamaan aivoinfarktin liuotushoidolla. Suuren kaula- tai aivovaltimon tukos voidaan lisäksi yrittää avata suonensisäisellä toimenpiteellä (mekaaninen rekanalisaatiohoito eli trombektomia). Aivoverenvuodossa on tärkeää laskea verenpainetta ja kumota mahdollinen verenohennuslääkitys tai muu vuototaipumus.
Aivoverenkiertohäiriöpotilaat hyötyvät hoidosta AVH-yksikössä, joka on aivoverenkiertohäiriöiden akuuttihoitoon ja varhaiskuntoutukseen erikoistunut yksikkö.
Aivoverenkiertohäiriön syy selvitetään lääkärin tutkimuksella, aivojen sekä kaula- ja aivoverisuonten kuvantamisella, verikokeilla, tarvittaessa sydäntutkimuksilla ja joskus aivoselkäydinnesteen tutkimuksella.
Joskus tarvitaan myös leikkaushoitoa. Jos aivoinfarktin taustalla on kaulavaltimoahtauma, voidaan infarktin uusiutuminen estää kaulavaltimon puhdistusleikkauksella. Laajassa aivoinfarktissa saatetaan poistaa väliaikaisesti kallon luuta (hemikraniektomia) aivoturvotuksen aiheuttamien haittojen vähentämiseksi. Joissakin aivoverenvuodoissa leikkaus saattaa olla hyödyllinen. Kaikille aloitetaan uusien aivoverenkiertohäiriöiden estoon tarkoitettu lääkitys.
Kuntoutus aloitetaan mahdollisimman varhain. Asentohoito aloitetaan heti, ja muu aktiivinen kuntoutus aloitetaan, kun se on potilaan vointi huomioiden on mahdollista. Jokaiselle aivoverenkiertohäiriöpotilaalle tehdään arvio kuntoutuksen tarpeesta siinä vaiheessa, kun potilaan tila on vakiintunut.