Etenevien muistisairauksien diagnosointi ja hoidon aloitus toteutetaan yleensä muistisairauksiin erikoistuneilla poliklinikoilla. Tällaisia ovat esimerkiksi geriatrian tai neurologian poliklinikka tai muistisairauksien hoitoon erikoistuneen lääkärin yksityisvastaanotto. Poliklinikalla potilaat saavat tietoa muistisairaudesta, sairauteen liittyvistä tuista ja palveluista ja muistisairaan oikeuksista ja etuuksista. Lisäksi potilaille tehdään yksilölliset hoito- ja palvelusuunnitelmat. Ensitietotilaisuudet ja sopeutumisvalmennukset tarjoavat potilaalle ja omaiselle tietoa sairaudesta.
Sairauden seuranta tapahtuu terveysasemalla
Hoidon aloituksen jälkeen potilaat siirtyvät jatkoseurantaan perusterveydenhuoltoon (terveysasema, kotihoito). Avohoidossa muistisairauksien asiantuntijoina toimivat muistihoitajat ja muistikoordinaattorit yhdessä hoitavan lääkärin kanssa. Hoito- ja palvelusuunnitelmaa päivitetään muistisairauden etenemisen myötä vähintään vuosittain.
Hoidon ja avun tarve lisääntyy muistisairauksissa hiljalleen. Kun avuntarve kasvaa huomattavaksi, potilaat siirtyvät usein ympärivuorokautista hoitoa tarjoavaan asuinpaikkaan, kuten tehostettuun palveluasumiseen tai terveyskeskuksen vuodeosastolle.
Monissa kunnissa muistihoitaja tukee sairastunutta ja läheisiä
Muistisairauden hoidon onnistumisen edellytys on saumaton, yksilöllinen kuntoutus- ja palveluketju, joka mahdollistaa suunnitelmallisen seurannan ja sairastuneen ja hänen omaistensa selviytymistä tukevien hoitotoimenpiteiden toteutumisen oikeaan aikaan. Hoidon laatua parantaa muistihoitajan tekemä säännöllinen seuranta ja ohjaus. Muistihoitajan tehtäviin kuuluu myös erilaisten taloudellisten tukien ja etuuksien selvittäminen sekä niiden hakemisessa avustaminen.