Siirry sivun sisältöön

Akuutti kovakalvonalainen vuoto eli akuutti subduraalivuoto

Akuutti subduraalivuoto aiheutuu aivojen ja kovakalvon välisten laskimoiden repeytymisestä. Ne ovat tavallisimpia iäkkäillä.

Poikkileikkauskuva kookkasta akuutista subduraalivuodosta (valkoinen), joka painaa aivoja ja aivokammiota.

Luun sisäpintaan tiukasti kiinnittyneestä kovakalvosta kulkee ohuita verisuonia, siltasuonia, aivojen pintaan. Jos aivot pääsevät heilahtamaan ja tällainen laskimo repeytyy, pääsee aivon pinnan ja kovakalvon väliin vuotamaan verta. Tätä kutsutaan kovakalvon alaiseksi vuodoksi eli subduraalivuodoksi (latinaksi hematoma subdurale, englanniksi subdural haematoma).

Subduraalivuodot ovat tavallisia iäkkäämmillä, pitkään ja runsaasti alkoholia käyttäneillä, kun iän tai alkoholinkäytön myötä aivot kutistuvat ja niiden ympärille jää enemmän tilaa. Lisäksi verenohennus- tai verihiutalelääkkeet lisäävät vuodon riskiä. Subduraalivuotoon johtava pään vamma voi aiheuttaa myös aivoruhjeita.

Oireet kehittyvät hitaammin kuin epiduraalivuodossa – usein tuntien kuluessa vamman jälkeen. Katkenneista siltasuonista aivon pinnalle tihkuva veri ulottuu yleensä toispuoleisesti koko aivojen pinnan alueelle ja vie paljon tilaa. Veri laajenee hyytyessään ja painaa aivojen pintaa. Oireena on yleensä hitaasti tapahtuva tajunnantason lasku, jota toisinaan edeltää toispuolinen halvausoire, puheentuoton häiriö tai kouristuskohtaus.

Akuutin subduraalivuodon hoito riippuu useista tekijöistä. Tilannetta arvioidaan aina tapauskohtaisesti tajunnantason, vuodon koon, liitännäisvammojen ja perussairauksien perusteella. Jos kyseessä on pieni vuoto, tai vointi on hyvä, jäädään useimmiten seurantalinjalle. Jos vuoto on kookas, päädytään useimmiten leikkaushoitoon.

Leikkauksessa kallo ja kovakalvo avataan ja veri imetään ja huuhdellaan pois aivojen pinnalta. Tämän jälkeen aivot pääsevät laajenemaan aiempaan tilavuuteensa.

Jos tajunnantaso on matala, potilaat ovat useimmiten hengityskoneessa ja tehohoidossa ainakin leikkauksen yli. Tavoitteena on yrittää estää vuodon aiheuttamat lisävauriot, kuten aivoturvotus tai aivoverenkierron häiriöt. Joskus tehohoitoa joudutaan jatkamaan jopa useita viikkoja.

Akuutin subduraalivuodon ennuste vaihtelee huomattavasti vuodon koosta, tajunnantasosta, liitännäisvammoista ja perussairauksista riippuen. Yleensä arvioidaan, että akuutin subduraalivuodon ennuste on aivovammoista kaikkein huonoin, osin johtuen siitä, että potilaat ovat usein iäkkäämpiä ja huonokuntoisempia kuin muut aivovamman saaneet. Pitkään teho- ja hengityskonehoitoon liittyy myös paljon ongelmia. Jos kuitenkin vuoto on pieni ja vointi on hyvä, se ei kuitenkaan välttämättä vaadi muuta kuin osastoseurantaa ja tällöin toipuminen on usein ongelmatonta.

Toisinaan akuutin subduraalivuodon jälkeen toipuminen saattaa pitkittyä, erityisesti jos kyseessä on seurannalla hoidettu pieni vuoto. Verihyytymä saattaa viikkojen kuluessa muuttua pikkuhiljaa juoksevaksi, alkaa kerätä nestettä ympärilleen ja lähteä laajenemaan. Tällöin kyseessä on krooninen subduraalivuoto, josta voit lukea lisää seuraavasta linkistä:

Päivitetty 24.1.2024