Siirry sivun sisältöön

Esivalmistelut ja anestesia aivokasvainleikkauksessa

Anestesialla tarkoitetaan potilaan nukutusta.

Videolla kerrotaan, mitä leikkaussalissa tapahtuu.

Leikkaussalissa sairaanhoitaja antaa potilasraportin leikkaussalin tiimille. Tämän jälkeen potilas siirretään saliin leikkaustasolle, ja sairaanhoitaja kiinnittää verenpainemittarin, sydänvalvontalaitteet ja pulssioksimetrin. Leikkaustiimi käy läpi tarkistuslistan ennen anestesian eli nukutuksen aloittamista.

Nukutuslääkkeet annetaan yleensä käden laskimoon asetetun kanyylin kautta. Joskus nukutuksessa käytetään myös hengitysilman mukana annettavia lääkkeitä. Kun potilas on nukahtanut, hänelle laitetaan hengitysputki joka pitää ylähengitystiet avoimina ja hänet kytketään hengityskoneeseen.

Aivokasvainpotilaille laitetaan lisäksi valtimokanyyli, jonka kautta mitataan verenpainetta ja saadaan verinäytteet otettua helposti. Tämän lisäksi virtsarakko katetroidaan.

Yleisanestesiassa potilaalle annetaan nukutus- ja kipulääkettä sekä lihasrelaksanttia, joka rentouttaa potilaan lihakset. Koska nukutusaineet saattavat laskea potilaan verenpainetta, voidaan tarvittaessa antaa verenpainetta nostattavia lääkeaineita. Peruselintoimintoja seurataan koko nukutuksen ajan.

Kun leikkaus on tehty, nukutusaineiden anto lopetetaan, ja annetaan mahdollisesti lihasrelaksanttien vasta-aineita. Potilas herätetään leikkauksen kestosta ja tyypistä riippuen joko heti leikkaussalissa, heräämössä tai hitaasti teho-osastolla. Hengitysputki voi aiheuttaa heräämisen jälkeen kurkkukipua tai äänen karheutta, tämä on ohimenevää. Nukutuslääkkeet saattavat aiheuttaa pahoinvointia, mutta sitä ennaltaehkäistään ja hoidetaan lääkkeillä.

Päivitetty 3.8.2021