Siirry sivun sisältöön

Löydä voimavarasi - päänsäryn psykologiset hoitokeinot

Kivunhallintaa voi lääkkeiden lisäksi parantaa myös psykologisilla keinoilla ja rentoutuksella. Näiden harjoittelu on erityisen hyödyllistä, jos päänsärkyjä on paljon

Psyykkiset voimavarat auttavat päänsärkyjen kanssa selviytymisessä

Vaikea päänsärky voi vaikuttaa mielialaan negatiivisesti ja lisäksi mieliala voi olla rasittunut muistakin kuin päänsärkyyn liittyvistä asioista. Kuormittuneisuus, ahdistus ja stressi voivat pahentaa kroonista kiputilannetta, myös päänsärkyoireita.

Pitkittyneen kivun aktivoimia aivoalueita voi pyrkiä rauhoittamaan psykologisin menetelmin

Aivojen kuvantamistutkimuksissa nähdään, että pitkittyneessä kivussa aktivoituvat mm. tunteisiin liittyvät keskukset, jotka säätelevät ahdistusta, pelkoa ja muuta mielialaa. Tämän vuoksi on tärkeää, että nämä seikat huomioidaan myös kroonisen päänsäryn hoidossa.

Erilaiset rentoutusmenetelmät, mindfulness-tyyppiset harjoitteet ja elämän- ja oirehallintaa lisäävät harjoitukset voivat vähentää päänsärkyjä. Tärkeää on myös, että harjoitteiden avulla oppii suhtautumaan kipuoireeseensa rauhallisemmin, jonka myötä kipu tuntuu vähemmän haitallisena. Harjoittamalla näitä kivunhallintakeinoja säännöllisesti niistä saadaan suurin hyöty.

Kipupsykologien tekemiä harjoitteita löydät alla olevien linkkien kautta.

Päivitetty 7.1.2022