Siirry sivun sisältöön

Neglect-oireen kuntoutus

Toipuminen ja kuntoutuminen toispuoleisesta huomiotta jäämisen häiriöstä alkaa heti sairastumisen jälkeen. On yksilöllistä, missä tahdissa oire lievenee, mutta sitä voi edesauttaa harjoittelulla.

Tärkeintä on kiinnittää jatkuvasti tietoisesti huomiota sille puolelle, johon neglect-oire kohdistuu. Kääntämällä päätä ja vartaloa heikommalle puolelle kyetään varmistamaan turvallinen liikkuminen ja esimerkiksi huomaamaan toisella puolella olevat esineet. Tätä menetelmää tulisi käyttää kaikissa tilanteissa: ruokaillessa, peseytyessä, pukeutuessa, lukiessa ja liikkuessa. Sairaalassa hoitohenkilökunta ohjaa ja muistuttaa huomioimaan neglect-puolta. Vähitellen toiminta ja sen turvallisuuden varmistaminen onnistuvat itsenäisemmin.

Neglect-oiretta voidaan lievittää neuropsykologisessa kuntoutuksessa harjoitusten avulla sekä opettelemalla korvaavia toimintatapoja.

Huomiointia voi harjoitella myös itse. Tarpeelliset tavarat kannattaa sijoittaa hyllyjen ja pöytien vasemmalle puolelle. Lukiessa on hyvä laittaa sanomalehti tai kirja keskelle vartalon eteen tai siitä vasemmalle. Erilaiset etsimistehtävät, palapelit, käsityöt ja tietokonepelit ovat myös hyviä harjoitteita. Ulkona liikkuessa kannattaa kiinnittää huomiota vasemmalla puolella oleviin asioihin esimerkiksi laskemalla vasemmalta ohi kulkevia ihmisiä.

Päivitetty 12.3.2021