Aaltomaisen MS-taudin pahenemisvaiheet

MS-taudin pahenemisvaiheeseen kuuluvat yli vuorokauden kestävät oireet. Uusi oire herättää epäilyn pahenemisvaiheen alkamisesta, mutta toisinaan oireet johtuvat esimerkiksi lämmön noususta.

MS-taudin pahenemisvaihe on uusi neurologinen oire tai vanhan oireen merkittävä paheneminen, joka alkaa vähitellen muutaman päivän aikana. Tavanomaisesti oireet lisääntyvät noin kahden viikon ajan, jonka jälkeen ne lievittyvät ja yleensä ohittuvat kuukauden kuluessa täysin. Tavallisia pahenemisvaiheen oireita ovat kaksoiskuvat, toisen silmän näön heikkeneminen ja liikutteluarkuus, tasapainon ylläpitämisen vaikeus ja kömpelyys, sekä yhden tai useamman raajan lihasheikkous ja tuntohäiriöt. Päänsärky, puutuminen, huimaus tai uupuminen eivät yleensä herätä epäilyä pahenemisvaiheesta.

Erilaiset elimistön stressitilanteet, kuten tulehdukset (hammastulehdus, nuhakuume, mahatauti, virtsatietulehdus) ja muu sairastaminen voivat altistaa pahenemisvaiheelle. Kehonlämmön noustessa esimerkiksi kuumeessa tai saunomisen yhteydessä hermojen johtonopeudet hidastuvat ja neurologiset oireet saattavat voimistua. Se on tavallinen ilmiö, eikä tarkoita pahenemisvaihetta. Jos epäilet pahenemisvaihetta, ota yhteys MS-hoitajaasi.

Yhtäkkiä ilmaantuvien oireiden syynä on yleensä jokin muu kuin MS-tauti.

Muita vaihtoehtoja

Uuden hermosto-oireen taustalla voi olla myös jokin muu syy kuin MS-tauti. Esimerkiksi ajoittaisen raajan puutumisen aiheuttajana on usein hermojuuren puristustila (kuten iskias) tai erityisesti istumatyötä tekevillä niska-hartiaseudun lihasten jäykkyydet. Sahalaitaiset kohtauksittain esiintyvät näköhäiriöt ja päänsärky ovat puolestaan useimmiten migreenin oireita. Yhtäkkisesti alkanut puhevaikeus, lihasheikkous tai raju päänsärky voi vaatia päivystyksellistä hoitoa. Tällöin on paras soittaa hätänumeroon tai lähimpään päivystykseen.

 

Kyllä

Päivitetty  26.5.2021