Siirry sivun sisältöön

Aaltomaisen MS-taudin pahenemisvaiheet

MS-taudin pahenemisvaiheeseen kuuluvat yli vuorokauden kestävät oireet. Uusi oire herättää epäilyn pahenemisvaiheen alkamisesta, mutta toisinaan oireet johtuvat esimerkiksi lämmön noususta.

MS-taudin pahenemisvaihe on uusi neurologinen oire tai vanhan oireen merkittävä paheneminen, joka alkaa vähitellen muutaman päivän aikana. Tavanomaisesti oireet lisääntyvät noin kahden viikon ajan, jonka jälkeen ne lievittyvät ja yleensä ohittuvat kuukauden kuluessa täysin. Tavallisia pahenemisvaiheen oireita ovat kaksoiskuvat, toisen silmän näön heikkeneminen ja liikutteluarkuus, tasapainon ylläpitämisen vaikeus ja kömpelyys, sekä yhden tai useamman raajan lihasheikkous ja tuntohäiriöt. Päänsärky, puutuminen, huimaus tai uupuminen eivät yleensä herätä epäilyä pahenemisvaiheesta.

Erilaiset elimistön stressitilanteet, kuten tulehdukset (hammastulehdus, nuhakuume, mahatauti, virtsatietulehdus) ja muu sairastaminen voivat altistaa pahenemisvaiheelle. Kehonlämmön noustessa esimerkiksi kuumeessa tai saunomisen yhteydessä hermojen johtonopeudet hidastuvat ja neurologiset oireet saattavat voimistua. Se on tavallinen ilmiö, eikä tarkoita pahenemisvaihetta. Jos epäilet pahenemisvaihetta, ota yhteys MS-hoitajaasi.

Yhtäkkisesti alkaneen puhevaikeuden, halvausoireen tai rajun päänsäryn syy on yleensä jokin muu kuin MS –tauti, tällöin on syytä soittaa hätänumeroon tai lähimpään päivystykseen.

Päivitetty 11.3.2022