Siirry sivun sisältöön

MS-tauti ja rokotukset

MS-tautia sairastavalle suositellaan tavanomaisia rokotteita. Erityisesti MS-taudin lääkehoidon aikana rokotteiden ottaminen on kuitenkin suunniteltava hoitavan lääkärin kanssa.

MS-potilaan on syytä huolehtia tavanomaisesta rokotussuojasta. Eläviä heikennettyjä viruksia sisältäviä rokotteita, kuten kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvaa MPR-rokotetta, tai vesirokkorokotetta ei suositella puolustusjärjestelmää heikentävän MS-taudin lääkehoidon aikana, koska heikennettykin virus saattaa silloin aiheuttaa taudin. Tämän vuoksi kansallisen rokotusohjelman mukaisten rokotusten, ja vesirokkoa sairastamattomien potilaiden kohdalla vesirokkorokotuksen, tulisi olla voimassa ennen elimistön puolustusjärjestelmää heikentävien MS-lääkityksen aloittamista.

Rokotesuojan kehittyminen kestää noin kuusi viikkoa viimeisestä rokotuskerrasta. Hoitava lääkäri voi suositella myös keuhkokuumerokotteen ja vyöruusurokotteen ottamista ennen näiden infektioiden riskiä lisäävien lääkehoitojen aloittamista. Keltakuumerokotteen on osoitettu lisäävän MS-taudin pahenemisvaiheen riskiä, mutta muiden rokotteiden kohdalla vastaavaa riskiä ei ole todettu.

Kausi-influenssarokotuksen ja koronavirusrokotuksen ottaminen on suositeltavaa kaikille MS-potilaille. MS-lääkkeistä B-soluihin vaikuttavien lääkkeiden (rituksimabi, okrelitsumabi. ofatumumabi) sekä fingolimodin on todettu heikentävän koronarokotteiden tehoa. Sen vuoksi rokotussuoja koronaa vastaan olisi hyvä hoitaa kuntoon ennen näiden lääkkeiden aloitusta. Mikäli potilas käyttää jo näitä lääkkeitä, voidaan koronarokotteen tehoa koettaa parantaa tehosteannoksin ja lääkkeen annostelun suunnittelulla.

Päivitetty 11.3.2022