Gå till sidans innehåll

MS och vaccinationer

De vanliga vaccinationerna rekommenderas för MS-patienter. Om vaccineringen genomförs under läkemedelsbehandlingen av MS är det särskilt viktigt att den planeras med den behandlande läkaren.

Det är viktigt att MS-patienten tar hand om det vanliga vaccinationsskyddet. Vaccin som innehåller levande försvagade virus, som MPR-vaccinet som ingår i det nationella vaccinationsprogrammet eller vaccin mot vattkoppor rekommenderas inte under en behandling av MS med läkemedel som försvagar immunförsvaret eftersom redan ett försvagat virus kan orsaka en sjukdom. Därför ska vaccin som ingår i det nationella vaccinationsprogrammet och vaccinet mot vattkoppor hos patienter som inte haft vattkoppor vara i kraft innan inledandet av medicineringen av MS med läkemedel som försvagar immunsystemet.

Det tar cirka sex veckor för vaccinationsskyddet att utvecklas från den senaste vaccinationsomgången. Den behandlande läkaren kan även rekommendera att man tar ett vaccin mot lunginflammation och bältros innan behandlingen med läkemedel som ökar risken för dessa infektioner. Man har påvisat att vaccinet mot gula febern ökar risken för skov men denna risk har inte konstaterats i samband med andra vaccin.

Vaccin mot säsongsinfluensa och coronavirus rekommenderas för alla MS-patienter. Man har konstaterat att läkemedlen mot MS som påverkar B-cellerna (rituximab, okrelizumab, ofatumumab) samt fingolimodin minskar effekten hos coronavaccin. Därför är det bra att ha vaccinationsskyddet mot corona i ordning innan dessa läkemedel inleds. Om patienten redan använder dessa läkemedel är det bra att öka effekten hos coronavaccinet genom boosterdoser eller en planering av läkemedelsdoseringen.

Uppdaterad 11.3.2022