Gå till sidans innehåll

Propp i basilarartären

En propp i basilarartären, det vill säga basilaristrombos, är ett livshotande tillstånd. Symtomen kan vara svaghet i alla extremiteter, yrsel, dubbelseende, sluddrigt tal och nedsatt medvetande.

En propp i basilarartären, det vill säga basilaristrombos, kan leda till en livshotande situation eftersom basilarartären transporterar blod till hjärnstammen, som är avgörande för andningen och medvetandet. Till skillnad från andra hjärnartärer är basilarartären ett enda blodkärl, och om den blockeras kan blodet inte avledas till det drabbade området via andra blodkärl. 

En propp i basilarartären kan uppstå plötsligt, men vissa patienter får symtom som föregår proppen (TIA) under några dagar eller veckor. Typiska symtom är dubbelseende, sluddrigt tal, sväljsvårigheter, balansproblem och okontrollerbara armar och ben. 

En propp i basilarartären kan upptäckas med hjälp av bilddiagnostik av hjärnartärerna. 

Cirka hälften av patienterna som har haft en propp i basilarartären kan räddas genom trombolysbehandling vid hjärninfarkt (behandling med propplösande läkemedel) eller mekanisk rekanalisering. 

En långtidsbehandling innefattar ofta blodförtunnande läkemedel. 

Uppdaterad 4.9.2023