Gå till sidans innehåll

Parkinsons sjukdom, smärtor och känselstörningar i huden

Det kan uppträda avvikande förnimmelser som klåda eller sveda på huden. Ibland förvandlas dessa förnimmelser till smärta.

Smärtan kan förekomma i synnerhet i benen. Stelhet och vridande tvångsrörelser, dvs. dystoni, kan också upplevas som smärta. Smärtan kan naturligtvis också förklaras av många andra orsaker än Parkinsons sjukdom.

Smärta i samband med Parkinsons sjukdom lindras vanligtvis av Parkinson-läkemedel, till skillnad från smärta av andra orsaker. Regelbunden stretchning lindrar muskelsmärta som orsakas av stelhet och dystoni. Receptfria smärtstillande läkemedel som fås på apotek kan användas vid behov. Om dessa inte är tillräckligt effektiva eller behövs ständigt lönar det sig att tala med läkaren om hur man kan effektivera smärtbehandlingen.

När det blir svårare att röra sig och man rör sig mindre krymper musklerna och det finns en risk för smärta i stöd- och rörelseorganen, t.ex. rygg- och ledvärk. Dessa är lättare att förebygga än att behandla, och det är därför viktigt att försöka motionera regelbundet. Man kan få hjälp med rörligheten av en fysioterapeut och en rehabiliteringshandledare.

Uppdaterad 2.3.2022