Gå till sidans innehåll

Fysisk träning viktigt vid Parkinsons sjukdom

Vid Parkinsons sjukdom är det viktigt att motionera regelbundet för att upprätthålla en god fysisk och mental funktionsförmåga.

Inkludera stretchning, styrkeövningar och balansträning i ditt veckoprogram

Du kan välja träningsform enligt dina egna intressen och ditt tillstånd. Träningen bör omfatta styrkeövningar och övningar för att kontrollera muskelstyrkan för att upprätthålla balansen.

Bollspel kan användas för att träna reaktionsförmågan. Personer med balansproblem kan tycka att bassänggymnastik är lättare än övningar som görs på golvet. Rytmisk träning, såsom dans, kan hjälpa till med rörlighet och uthållighet.

Det viktigaste är att motion får dig att må bra!

När du funderar på vilken typ av träning som passar dig kan du diskutera med en fysioterapeut eller en handledare för en träningsgrupp. Städerna organiserar gruppträning för sina invånare, liksom även Parkinsonföreningarna.

När sjukdomen fortskrider kan balansproblemen förvärras, men det är fortfarande viktigt att fortsätta träna. Du kanske blir tvungen att ge upp en motionsform du gillar, men då är det bra att hitta ett lämpligt alternativ. Hjälpmedel kan också användas vid behov, t.ex. gångstavar kan hjälpa till att hålla balansen.

Daglig stretchning bör vara en del av din rutin

Det kan lindra stelhet i kroppen och bibehålla ledernas rörelseomfång. Stretchning kan också hjälpa till att lindra eventuell smärta och kramper som sjukdomen för med sig.

Det skulle vara bra om en person med Parkinsons sjukdom i ett tidigt skede av sjukdomen skulle ha en individuell rehabiliteringsplan, som förutom egen muskelstyrketräning och stretchning skulle kunna omfatta rehabilitering i grupp, till exempel i hälsocentralens Parkinson-träningsgrupp. Även individuella rehabiliteringsperioder inom slutenvården som FPA beviljar är möjliga.

Uppdaterad 2.3.2022