Gå till sidans innehåll

Tips för att klara krisen

Hur kan man få sig själv att må bättre i en krissituation? Att gå igenom svåra kriser kräver mycket fysisk ork och mentala resurser.

Om smärtan blir för stor kan saker och ting lämnas olösta. Under den värsta ångesten kan läkemedelsbehandling enligt läkarens ordination hjälpa att gå vidare, men en långvarig tillflykt till medicinering eller rusmedel kan skjuta upp hanteringen av krisen och förvärra problemen. Samma principer gäller för patienten och alla närstående till patienten. De går igenom samma kris som den sjuka personen och processen är tröttsam.

Förnimmelserna i den egna kroppen kan vara intensiva, eftersom kroppen reagerar när det handlar om starka känslor. Man känner sig ångestfylld, har en klump i halsen, det känns som om någon sitter på bröstkorgen. Aptitlöshet och sömnlöshet är starka reaktioner. Det är bra att vara uppmärksam på förändringar i kroppen. Det är bra att vara medveten om att symtomen kan orsakas av sorg och andra negativa känslor och inte nödvändigtvis är tecken på sjukdom.

Det är bra att lugna ner sig på nätterna och försöka sova – sömnen är värd att värna om, även om det är svårt i en kris. Det är tungt att gå igenom en kris, kroppen och sinnet behöver vila. Dagarna ska innehålla utomhusaktiviteter, motion och aktivitet. På kort sikt kan sömn- eller insomningsmedel eller sjukledighet hjälpa. Försök att skära ner på extra aktiviteter i livet så att du inte använder upp dina resurser. Försök att äta regelbundet, även om du har tappat aptiten. Sömn och kost är viktiga förutsättningar för att orka.

Att andas djupt under en lugn promenad gör att ledsnaden försvinner med varje andetag. Sorgen kan vara förminskande även fysiskt och göra hållningen dålig. Det kan kännas som att energin håller på att ta slut.

Sinnet påverkar kroppen, men olika ställningar påverkar också sinnet. Även när sinnet är redo att släppa taget om svåra känslor tror det på kroppens budskap. Man kan drabbas av en tärande och långvarig känsla av att hela tiden må dåligt.

Att svara på ett leende eller skratta åt en rolig historia sänder ett positivt budskap från kroppen till sinnet. Om sorgen har gjort din hållning dålig kan du prova hur ditt sinne reagerar på att räta på ryggen.

Att gråta är också ett fysiskt sätt att ge utlopp för sorgen. Det kan också lindra ångest och ledsnad. Det lönar sig att prata med någon närstående. Att dela med sig av sina känslor och få stöd hjälper dig att orka och kan lindra eventuella känslor av ensamhet.

Att prata och skriva kan hjälpa. Det är bra att kalla saker vid deras rätta namn, så att människor i din närhet inte är rädda för att ta upp dem. Du kan föra dagbok över de känslor och tankar som diskussionerna väcker.

Att träffa andra som har gått igenom samma sak kan vara trösterikt. För dem är det lättare att förstå hur det kan kännas. Det lättar att ta reda på saker om det som hänt. Gråt är kroppens naturliga reaktion på sorg och chock.

Det lönar sig att fortsätta jobba eller studera enligt egen ork. Det är lättast att börja med rutinmässiga uppgifter. Det är bra att berätta för chefen och kollegorna vad som har hänt, så att de kan förhålla sig till situationen och ta hänsyn till den. I ett tidigt skede av krisen kan den behandlande läkaren eller företagsläkaren bevilja sjukledighet.

Uppdaterad 10.3.2021