Kosten är nära kopplad till många riskfaktorer för stroke. Ett högt intag av hårda fetter och ett lågt intag av fisk och grönsaker ökar risken för åderförkalkning och därmed stroke. Ett rikligt saltintag är en oberoende riskfaktor för hjärninfarkt. Det höjer också blodtrycket och ökar risken för hjärnblödning. Inte bara kostens kvalitet utan även mängden mat som äts kan påverka risken för artärsjukdomar. Ett för högt energiintag i förhållande till förbrukningen leder till att fett samlas och att vikten går upp.
Onyttiga fetter finns i till exempel smör, ost, fett kött och förädlade köttprodukter.
En hälsosam kost för hjärnan och blodkärlen innehåller mycket grönsaker, bär, frukt och fibrer, till exempel fullkornsspannmål. Det rekommenderas att man äter fisk två gånger i veckan. Bra livsmedel som innehåller mycket bra fetter är vegetabiliska oljor, nötter, baljväxter, avokado och fisk.