Demenssjukdomar är förknippade med neuropsykiatriska symtom som orsakas av en avvikande funktion i nervsystemet, oftast så kallade beteendemässiga symtom. Det kan handla om ett ovanligt beteende, en förvrängd verklighetsuppfattning eller affektiva symtom. Upp till 90 procent av personer med demenssjukdomar har beteendemässiga symtom i något skede av sjukdomen och hälften har flera beteendemässiga symtom samtidigt.
Beteendesymtomens form och intensitet varierar kraftigt beroende på individ och sjukdom. Vid olika stadier av sjukdomen är symtomen olika. Personlighetsdrag, associerade sjukdomar, livssituationen, miljöfaktorer och förhållandet mellan patient och skötare påverkar symtomens uppkomst och varaktighet och hur störande de upplevs.
Beteendemässiga symtom har en negativ inverkan på livskvaliteten och välbefinnandet hos både personen med demenssjukdom och hens anhöriga, och därför är det viktigt att ta hänsyn till dem. Om de förblir obehandlade ökar behovet av hjälp och tjänster från utomstående.
Om möjligt bör orsakerna till de beteendemässiga symtomen eller att de förvärras undersökas, eftersom det ibland kan finnas ett enda problem att behandla, t.ex. förstoppning eller smärta.