Gå till sidans innehåll

Kombinationsbehandling med epilepsiläkemedel

Hos en tredjedel av patienterna upphör inte anfallen vid behandling med ett läkemedel utan det krävs en kombinationsbehandling med flera läkemedel.

Om anfall inträffar när det första läkemedlet och det andra läkemedlet används tillsammans i lämpliga doser, är det osannolikt att anfallen upphör när det andra läkemedlet används enskilt. I detta fall bör man inte försöka använda detta läkemedel som enda läkemedel. Å andra sidan, om anfallsfrihet inte kan uppnås med enbart det andra läkemedlet, men kan uppnås med en kombination av det första och det andra läkemedlet, är det värt att återgå till den kombinationsbehandling som prövades under läkemedelsbytet.

Vid kombinationsbehandling, om anfallen fortsätter, måste det nya läkemedlet prövas i tillräckligt höga doser innan det konstateras vara ineffektivt. Om kombinationen av det första och andra läkemedlet inte fungerar söker man nya kombinationer efter diagnostiska utredningar för svår epilepsi. I bedömningarna omvärderar man typen av epilepsi också när det gäller läkemedelsbehandling.

Uppdaterad 11.1.2022