Gå till sidans innehåll

Huvudvärk, måltidsrytm och kaffe

För mycket koffein, alkohol och tobak kan förvärra huvudvärkssituationen. En missad måltid kan utlösa huvudvärken.

Regelbundenhet i ätandet

Personer som är benägna att få huvudvärk bör vara uppmärksamma på hur regelbundet de äter. För vissa kan huvudvärken utlösas av att man inte äter eller att man hoppar över måltider. Det är viktigt att ha en klar måltidsrytm: frukost, lunch och middag, med hälsosamma mellanmål och kvällsmål vid behov. För mycket sötsaker kan förvärra huvudvärken. Med en regelbunden och hälsosam kost kan man själv påverka huvudvärken och samtidigt främja en normal viktkontroll.

Koffein

Att dricka för mycket kaffe eller andra koffeinhaltiga drycker kan göra huvudvärken värre. Koffeininducerad huvudvärk är känd och uppstår när kaffekonsumtionen minskas. Därefter kommer huvudvärken oftare under några dagar eller en vecka. Det lönar sig dock att trappa ner, eftersom huvudvärken lindras efter utsättningsfasen.

Alkohol

Alkohol är en av de vanligaste utlösande faktorerna för migrän. För vissa kan även små mängder orsaka ett svårt migränanfall.

Ofta åtföljs kraftigt drickande av oregelbundna måltider och vakande samt försämrad sömnkvalitet, vilket ytterligare kan orsaka huvudvärk.

Rökning

Rökning ökar risken för huvudvärk och tobaksrök är ofta en utlösande faktor för migrän. Rökning är känt för att utsätta för kronisk smärta.

Tobak ökar risken för blodproppar med 50 procent. Migrän med aura, när den är frekvent återkommande, ökar också risken för blodproppar och i kombination med tobak ökar risken ytterligare.

Uppdaterad 9.1.2022