Gå till sidans innehåll

Kataplexi, dvs. kraftlöshet i musklerna som orsakas av känsloyttringar vid narkolepsi

Kataplexi betyder att muskelspänningen försvinner i samband med en känsloyttring. Kataplexi förekommer hos de flesta människor med narkolepsi.

Hur framträder kataplexi?

Speciellt hos barn förekommer kataplexi ofta endast i ansiktet, huvudet och nacken. Då kan nacken eller ansiktsmusklerna kännas svaga, munnen öppnas, tungan sticker ut ur munnen osv. När den är som kraftigast kan kataplexin göra att knäna sviktar och sviker och armarna är kraftlösa. Vanligtvis varar kataplexi från några sekunder till tiotals sekunder, men kan även vara i minuter eller sällan en ännu längre tid.

Faktorer som utlöser kataplexi

Utlösande faktorer kan till exempel vara att man hör ett bra skämt, en snabb och rolig situationskvickhet, att man blir glad eller mera sällan även andra känslomässiga reaktioner som till exempel att man blir arg eller överraskad. Det är ganska vanligt att kataplexi förekommer särskilt i sällskap med vänner eller familj, men inte nödvändigtvis i andra situationer. Tröttheten ökar ocksåförutsättningen för kataplexi. När sjukdomen bryter ut, kan kataplexi ibland uppstå utan ett tydligt känslomässigt band och i synnerhet då är den kopplad till graden av trötthet. Kataplexi är dock ofta förutsägbart och påverkar exempelvis inte körförmågan.

Kataplexi hos friska och orsakerna till kataplexi

Kataplexi eller kataplexiliknande kraftlöshet t.ex. när man skrattar, kan ibland förekomma lindrigt även hos helt friska personer. Orexinet reglerar muskelförlamningen under REM-sömnen och vid narkolepsi ligger troligtvis en störning av detta regleringssystem i bakgrunden för kataplexi.

Uppdaterad 25.1.2024