Gå till sidans innehåll

Kost för MS-patienter

Det är bra om en MS-patient följer de finländska näringsrekommendationerna i sin kosthållning. Ett lite högre D-vitamintillskott än det rekommenderade kan lindra aktiviteten i MS.

Ibland kan man som MS-patient vara tvungen att fästa uppmärksamheten vid maten på grund av störningar i tarmfunktionen och sväljsvårigheter. Ibland kan en minskad rörlighet leda till en viktökning. De finländska näringsrekommendationerna passar vanligtvis bra för MS-patienter. Det ska ingå många vegetariska rätter och mycket fet fisk samt fibrer och mjukt växtfett i den dagliga maten.

D-vitamintillskott i kosten

Ett vitamintillskott av D-vitamin som vanligtvis bildas i huden genom solens strålar är bra åtminstone under vintertid. MS-patienter har till och med nytta av D-vitamindoser som är högre än i de vanliga hälsorekommendationerna: det finns tecken på att man genom ett individuellt fastställt, regelbundet D-vitamintillskott under hela året kan lindra aktiviteten hos MS. För de flesta är ett dagligt D-vitamintillägg på 50 - 100 mikrogram lämpligt.

Kostpyramid

Uppdaterad 11.3.2022