Gå till sidans innehåll

Hjälp för att minnas saker

Vid lindriga minnesproblem används andra metoder för att stödja minnet än vid svåra minnesstörningar.

Det är viktigt att erkänna och godkänna situationen. Det är bra att förkasta idéerna om att "jag borde nog komma ihåg det" och "jag brukade komma ihåg utan anteckningar" och lära sig att använda sitt minne mer effektivt och förlita sig på externa hjälpmedel.

  • En bärbar kalender (i papper eller elektronisk) och en väggkalender är bra hjälpmedel för minnet. Påminnelsefunktionen i telefonens kalender är en pålitlig hjälp i många situationer.

  • Det rekommenderas att man använder minneslappar. Om de lösa minneslapparna blir för många kan de ersättas med ett litet anteckningshäfte. Häftet är lätt att bära med sig och det lönar sig att genast skriva ner det man ska komma ihåg.

  • Kameran eller diktafonen i din smarttelefon är ett utmärkt verktyg för att spara många saker som du vill komma ihåg.

Du kan försöka förutse problemet med borttappade saker. Det lönar sig till exempel att alltid försöka lägga dina tillhörigheter, papper etc. på samma förutbestämda plats. När allt har sin plats behöver man inte ägna tid åt att leta efter saker. Du kan sätta etiketter på lådornas sidor: "betalda fakturor" eller "läkarintyg". Om du vet att du brukar glömma saker på stan (t.ex. glasögonfodral, kalender eller ett mer värdefullt paraply) lönar det sig att skriva ditt telefonnummer på dem. Upphittaren kan ringa ägaren.

Om minnesstörningar till följd av en hjärnsjukdom eller olycka avsevärt begränsar din förmåga att klara av det dagliga livet eller arbetsuppgifterna, kan neuropsykologisk rehabilitering användas för att försöka lindra problemen. Vid allvarliga minnesstörningar som begränsar förmågan att klara sig själv eller vid progressiva demenssjukdomar är målet dock inte att återställa minnets funktion.

Uppdaterad 12.3.2021