Gå till sidans innehåll

Kosten har betydelse vid Parkinsons sjukdom

Var uppmärksam på en mångsidig och tillräcklig kost samt måltidsrytmen. Dessa kan hjälpa till att påverka dina symtom och förbättra effekten av dina läkemedel mot Parkinsons sjukdom.

Kosten spelar en roll för att upprätthålla en god allmänkondition och funktionsförmåga

Att äta tillräckligt och mångsidigt kan säkerställa att kroppens näringsbehov tillgodoses. I kosten måste man ta hänsyn till intaget av vitaminer, och vid behov kan multivitaminpreparat användas som tillskott. Rik och fet mat orsakar trötthet. Matlagning är bra träning för händerna och ger glädje.

Viktkontroll genom att äta rätt mängd mat är viktigt. Viktminskning eller överdriven viktuppgång i samband med Parkinsons sjukdom kan vara skadligt för allmänkonditionen och välbefinnandet.

Ät regelbundna måltider och mycket fibrer

Under dagen lönar det sig att äta 1–2 huvudmåltider och 3–4 mindre mellanmål. Att äta en regelbunden och mångsidig kost är också bra för tarmfunktionen, som ofta är nedsatt vid Parkinsons sjukdom. Personer med Parkinsons sjukdom bör föredra en kost som är rik på fibrer, grönsaker och fullkornsprodukter. Ett rikligt dagligt vätskeintag är också viktigt. En människa behöver ca 30ml vätska/kg/dygn.

Behandling med levodopa och kost

Proteinrika livsmedel stör absorptionen av levodopa. Därför ska läkemedlet tas på fastande mage, helst minst 30 minuter före en måltid. På det sättet får man största möjliga nytta av läkemedlet. Om tarmfunktionen är nedsatt rekommenderar man att läkemedlet tas 45–60 minuter före en måltid. Det är ofta nödvändigt att ta levodopa flera gånger om dagen, och det är svårt att hitta en rytm mellan intag av läkemedlet och måltider. Du kan få hjälp av en sjukskötare eller en näringsterapeut.

Uppdaterad 2.3.2022