Gå till sidans innehåll

Hjälpmedel för minnet

Man kan ofta misslyckas med att minnas utan att det beror på ett minnessymtom som orsakas av en sjukdom eller skada i hjärnan. När man har mycket att komma ihåg lönar det sig att använda minnesstöd.

Många minnesproblem och glömska i vardagen orsakas enbart av dålig koncentration. Eller också har man helt enkelt för många saker att komma ihåg. Om man har mycket att komma ihåg är det en bra idé att använda externa minnesstöd. Man kan använda minnesstöd även om minnet fungerar väl. Externa hjälpmedel försämrar inte minnet, utan underlättar vardagen. Sådana är:

  • Kalender

  • Smarttelefon, surfplatta eller bärbar dator

  • Minneslappar

  • Inköpslistor

  • Att göra-listor

  • Minnesanteckningar

  • Anteckningsbok man bär med sig

  • Påminnelser, larm (telefon, timer)

  • En plats i hemmet man minns (t.ex. för nycklar, räkningar, telefon)

Det är bra att vara systematisk i användningen av minnesstöd.

Här har vi samlat några fler tips för att stödja minnets funktion. Kom också ihåg att en måttlig livsstil, regelbunden motion och aktivt deltagande i aktiviteter och evenemang runt omkring dig hjälper minnet att fungera väl.

Tro på att du kan minnas och arbeta för det.

Ett vaket och nyfiket sinne gör det lättare att minnas. Vad betyder saken som behandlas för dig? Vad tycker du om det? Vilka känslor väcker det? Eller tänk på en praktisk situation där du kan använda det du har lärt dig.

Försök inte göra för många saker samtidigt. Var uppmärksam, stanna upp och fokusera på det du vill minnas. Identifiera de viktigaste punkterna och kom ihåg vad som är viktigast vid varje givet tillfälle.

Det är svårt att komma ihåg splittrad information. Ett kaos av minneslappar gör det också svårare att minnas. Gör dig av med onödiga påminnelser.

Roliga saker är oftast lättare att komma ihåg.

Har du lättare att minnas verbalt eller visuellt material? Lär du dig lättare genom att läsa, lyssna och titta eller genom att själv göra och försöka? Eller hjälper det dig att minnas saker bättre om du skriver ner dem?

Stress och brådska ökar minnessvårigheterna.

Det är viktigt att få tillräcklig sömn på natten. När man är trött orkar man inte minnas.

En avslappnad sinnesstämning och en lugn livsrytm främjar minnets funktion. Lugn och rofylldhet hjälper också till att minnas bortglömda saker. Minnessvårigheterna blir bara värre om man får ångest eller blir arg på sig själv.

Uppdaterad 13.9.2020