Gå till sidans innehåll

Narkolepsins särdrag hos barn och ungdomar

Barnen har liknande narkolepsisymptom som vuxna, men ibland åtföljs de av särdrag som för tidig pubertet och kraftig viktökning.

Hos barn kan tröttheten visa sig på samma sätt som hos vuxna och leda till en tendens att somna till exempel under lektioner eller även i aktiva situationer. Ibland kan tröttheten också uppträda som beteendemässiga symtom såsom irritation eller ilska. Hos barn kan kataplexi endast förekomma i ansiktet, vilket gör den svår att upptäcka. Å andra sidan kan kataplexi ibland leda till långvarig övergripande svaghet i musklerna, vilket till exempel påverkar gåendet.

Särskilt hos barn och ungdomar kan de första stadierna av narkolepsi vara förknippade med viktökning, som kan vara mycket kraftig och kanske inte alltid är förknippad med frosseri. Ibland förekommer det dock att patienten småäter, särskilt när han/hon rör sig mindre och mer och mer dra sig tillbaka hemma. Vissa går också upp och äter på natten när de vaknar. Hos barn förknippas sjukdomen också ofta med att puberteten kommer att par år för tidigt, det vill säga en tidig pubertet.

Uppdaterad 25.1.2024