Gå till sidans innehåll

Lindring av muskelstelhet vid MS

Muskelstelhet vid MS kan lindras med hjälp av muskelvård. Muskelstelheten behandlas även ofta med läkemedel.

Spasticiteten orsakas av skador i de motoriska nervbanorna. Symtomen kan vara förutom stelhet även kramper, ofrivilliga rörelser och en klämmande känsla.

Lindring av muskelstelhet med hjälp av muskelvård

  • stärkning av muskelstyrka med hjälp av gymträning eller kroppsvikten.

  • regelbunden stretchning, särskilt med avseende på de spastiska musklerna.

Du hittar anvisningar för muskelvård vid stelhet och spasticitet på webbplatsen för ryggmärgsskadade i Rehabiliteringshuset. Oberoende av orsaken till spasticitet kan man följa samma anvisningar för att lindra muskelstelheten vid MS. Ofta kan man sammanställa tillsammans med fysioterapeuten ett individuellt träningsprogram för att lindra spasticiteten.

Lindring av muskelstelhet med läkemedel

För lindring av muskelstelhet används läkemedel som minskar muskelspänningen (bl.a. baklofen, tizanidin och klonazepam), som dämpar en alltför hög reflexfunktion i ryggmärgen. Läkemedlen tas oralt.

En förutsättning för att få en tillräcklig lindring av muskelstelhet och samtidigt undvika biverkningar är att läkemedelsdosen justeras småningom och att doseringen genomförs noggrant. Om läkemedelsbiverkningarna är svåra eller effekten är dålig kan man ge baklofen i små doser i ryggmärgsvätskerummet med hjälp av en pump. Muskelstelheten kan även ofta lindras genom regelbunden fysioterapi.

För att lindra muskelstelheten vid MS finns det dessutom medicinsk cannabis som tas i form av munspray. Den kan användas parallellt med andra läkemedel mot muskelstelhet om de konventionella läkemedlen inte hjälper i en tillräcklig utsträckning. Medicinsk cannabis används i liten omfattning på grund av dess klassificering som narkotika och höga pris.

Uppdaterad 11.3.2022