Gå till sidans innehåll

Kontroll av trötthet och belastning

Det finns många sätt att hantera trötthet på, vilket kan bidra till att minska de besvär som orsakas av tröttheten.

Grundregeln för att hantera trötthet är naturligtvis att sova tillräckligt. Det räcker dock inte alltid. Förutom sömn behövs ofta andra typer av åtgärder för att hjälpa till med energinivån och orken under dagen.

Om tröttheten är förknippad med en sömnstörning är det viktigt att identifiera och behandla dess orsaker.

Det är viktigt att känna igen de första tecknen på trötthet för att kunna hantera den. Trötthet är kroppens sätt att tala om för dig att hjärnan behöver vila. Det är viktigt att lära sig att lyssna på sin kropp och att förstå vilka situationer som gör en trött och vilka faktorer som bidrar till eller framkallar trötthet.

En regelbunden livsstil hjälper till att hantera trötthet. Det innebär att man ser till att ha regelbundna dagliga rutiner och få tillräckligt med sömn på nätterna.

En hälsosam kost, där man undviker socker och äter små måltider jämnt fördelade över dagen, är det bästa sättet att upprätthålla energinivån. Det är också viktigt att dricka tillräckligt med vatten. Överdriven konsumtion av kaffe och koffeinhaltiga drycker är inte bra. Det är bra att begränsa alkoholkonsumtionen. Rökning är inte önskvärt alls.

Att gå ut för att röra på dig när du är trött kanske inte känns så inspirerande, men att vistas utomhus och motionera förbättrar din kondition och ditt välbefinnande – och hjälper dig att hantera tröttheten. Eftersom ett avslappnat sinne främjar en god funktionsförmåga är det också bra att inkludera olika avslappningsövningar i din dagliga rutin, särskilt om du upplever muskelspänningar och/eller stress.

Det är lättare att upprätthålla energinivån om man anpassar arbetsförhållandena, såsom ser till att man har god ventilation och belysning samt en lugn och prydlig arbetsplats. Att fokusera på en sak i taget och ta bort andra distraktioner från omgivningen förbättrar också uthålligheten. Så det lönar sig att stänga dörren – och kanske även telefonen!

Det är bäst att schemalägga dina viktigaste uppgifter till den tid på dagen då du vanligtvis är som piggast. Det lönar sig att ta pauser och dela upp arbetet i korta pass redan innan tröttheten sätter in. Det är särskilt viktigt att planera i förväg för uppgifter som kräver längre perioder av koncentration, så att tröttheten inte avbryter arbetet vid sämsta möjliga tidpunkt.

När man är trött orkar man inte göra allt som känns självklart när man är frisk. Det lönar sig att fundera över ditt liv och vad som betyder mest för dig. Hur kan du minska antalet skyldigheter och arbetsuppgifter? Vilka saker kan du delegera till andra? På vilka områden kan du nöja dig med mindre? Det lönar sig att fokusera på att göra de saker som verkligen är viktiga.

Om du trots ovanstående metoder fortfarande känner dig trött kan du gott gå och lägga dig en stund. Tupplurarna på dagen bör hållas så korta som möjligt. Idealt borde de vara 20–30 minuter. Ibland räcker det som vilopaus med en kort promenad eller att ”rensa huvudet” och tänka på mer avkopplande saker under en stund. Du kan till exempel få hjälp av korta TYYNI- eller OIVA-andningsövningar, som presenteras i de relaterade länkarna på denna sida.

Tröttheten kan vara oproportionerlig med den övriga funktionsförmågan och kan därför lätt tolkas som ovilja eller lathet. För att undvika sådana missförstånd är det bra att berätta om tröttheten för dina närstående. Dina närstående kan också ha lättare för att uppfatta de första tecknen på trötthet, så genom att prata med dem kan du också själv förstå mer om din trötthet och ditt behov av vila.

Uppdaterad 12.3.2021