Gå till sidans innehåll

Huvudvärk och motion

Motion är viktigt i alla skeden av livet. Huvudvärk är vanligtvis inte ett hinder för motion. Det viktiga är att hitta en motionsform som man tycker om.

Varför är motion viktigt?

Motion som höjer pulsen stärker människans eget smärtregleringssystem, vilket bidrar till att lindra smärtsituationen och förbättrar smärthanteringen.

Att ta hand om sina nack- och axelmuskler är särskilt nyttigt vid behandling och förebyggande av spänningshuvudvärk.

Hur kan man motionera när man har huvudvärk?

All motion har sina fördelar. Det lönar sig att börja motionera så småningom genom vardagsmotion: ta trapporna i stället för hissen, gå eller cykla till jobbet. Detta ska kombineras med pausgymnastik några gånger under arbetsdagen. God hållning och korrekt arbetsställning är något man bör tänka på regelbundet under hela dagen.

Personer med kronisk huvudvärk bör vid behov få sin hållning kontrollerad av en fysioterapeut. Fysioterapeuten kan också ge dig tips om hur du kan motionera på ett sätt som passar dig.

Vilken typ av motion gillar du bäst?

När huvudvärken lindras kan man gradvis öka mängden motion.

När ska man inte motionera?

Om huvudvärken är relaterad till ansträngning eller idrott är det bra att kontrollera med din läkare att det inte finns något hinder för att träna. I de flesta fall handlar det om godartad migrän eller ansträngningshuvudvärk. Motionen ska anpassas till huvudvärken som eventuellt kommer och man ska inte träna för hårt.

Uppdaterad 3.2.2022