Gå till sidans innehåll

Narkolepsi och parförhållande

Trötthet, kognitiva symtom och exempelvis irritation kan också påverka ett parförhållande.

I ett parförhållande är personer med narkolepsi ofta oroliga för om partnern förstår de utmaningar som narkolepsin medför i den gemensamma vardagen. Dessa kan vara att planer annulleras, hushållsarbeten blir ogjorda och känslan av otillräcklighet när man inte orkar ta hänsyn och ge parförhållandet av sin tid. Även försörjningen kan ge anledning till oro om man inte har krafter att arbeta heltid.

Paren har upplevt att det är viktigt att den friska maken/makan får tillräckligt med information om narkolepsi och får träffa andra i samma situation, med vilka han/hon kan dela erfarenheter i vardagen. För att resurserna ska användas rätt är det värt att ta sig tid att hitta en gemensam förståelse och diskutera värderingar, saker somär viktiga för dig själv och din partner. Dessa ämnen inkluderar till exempel vad som är det minsta som krävs i städningen av hemmet eller om inköpen kan beställas hem, om man inte har orkat gå till butiken.

Det är viktigt att vid behov modigt be omhjälp i vardagen såväl från det egna närliggande nätverket som professionell hjälp.

Uppdaterad 25.1.2024