Gå till sidans innehåll

Ge näring åt din hjärna och dina blodkärl

Hjärnans välbefinnande börjar med en hälsosam kost som innehåller rikligt med grönsaker, fibrer, frukt och bär. Föredra proteinkällor som fisk och baljväxter. Byt ut hårda fetter mot vegetabiliska oljor och nötter. Minska saltanvändningen.

Din hjärna gynnas av samma kost som dina blodkärl. Den hälsosamma kosten innehåller rikligt med grönsaker, bär, frukt, baljväxter, fullkorn och hållbart fångad eller odlad fisk.

Näringsrekommendationer:

  • Ät grönsaker, bär eller frukt vid varje måltid (500–800 g/dag).

  • Ät dagligen fullkorn, såsom fullkornsbröd, gröt, tillbehörsgryn (90 g/dag).

  • Använd dagligen goda vegetabiliska oljor, exempelvis raps-, raps-, oliv- och solrosolja.

  • Ät minst 3 gånger i veckan baljväxter, nötter eller frön. Dagligen kan du använda 20–30 g eller 2–3 msk osaltade nötter, varierande nötter.

  • Ät sällan processat kött, sötsaker, stekt mat, hårt fett som smör eller margarin och undvik alkohol.

  • Sträva efter att minska saltanvändningen. Rekommenderat maximalt saltintag är under 5 gram/dag.

  • Måttlig konsumtion av filtrerat kaffe (cirka 1,25–5 dl per dag) och te kan vara en del av en hälsosam kost.

Sträva efter normalvikt. Vanligtvis lyckas detta bäst genom att äta regelbundet måttliga portioner och motionera och sova tillräckligt. För hälsan rekommenderas ett BMI (viktindex) på 18,5‒24,9 kg/m2. Förutom BMI är det viktigt att mäta midjemåttet. För kvinnors hälsa rekommenderas ett midjemått under 90 cm och för män under 100 cm.

Medelhavsdieten, som innehåller rikligt med grönsaker, vegetabilisk olja, baljväxter, nötter, fullkorn och fisk, har visat sig förebygga minnessymtom och stroke. Troligtvis ger de samma fördelarna så kallade nordiska och planetära dieter. Särskilt fördelaktiga för hjärnhälsan är gröna grönsaker, såsom spenat, sparris och gröna bönor, bär, nötter och frön, samt fet fisk.

Uppdaterad 6.5.2025