Gå till sidans innehåll

Klassifikation av gliom

Ett gliom är en cancertumör som uppkommer från hjärnans ursprungsceller. De finns i många olika typer och kan bete sig på väldigt olika sätt. Gliom delas in i olika kategorier beroende på vilken typ av tumörvävnad det rör sig om.

Patologen fastställer graden av malignitet, dvs. gradus (G1-4) hos tumörvävnaden. Gliom är ofta en blandning av olika kategorier, så det klassificeras efter det mest maligna området. Behandlingen av gliom beror på tumörens grad och behandlingsplanen fastställs individuellt av ett multidisciplinärt team.

Gliom är ofta en blandning av olika kategorier, så det klassificeras efter det mest maligna området. Hos vuxna är den sällsynta gliom grad 1 en varierad grupp av sällsynta tumörer, som ofta har klara gränser och växer långsamt. De blir inte maligna med tiden.

Gliom av grad två (G 2) utvecklas långsamt under flera år. Vissa av dem tenderar att bli mer maligna med åren.

Gliom av grad 3–4 kallas maligna gliom (glioma malignum). Gliom av grad 3 kallas också anaplastiska, vilket beskriver att cellerna förändras i en malign riktning.

I en frisk hjärnvävnad finns flera olika typer av stödjeceller, av vilka astrocyterna, det vill säga stellatceller och oligodendrocyter är de vanligaste. Tumörer som uppstår från dessa celler kallas antingen astrocytom eller oligodendrogliom. Denna klassificering är viktig eftersom oligodendrogliom har visat sig vara känsligare än astrocytom för cytostatika, dvs. cellgifter.

Uppdaterad 3.8.2021