Gå till sidans innehåll

Avvikande blodfettvärden som riskfaktor för stroke

Framför allt ökar höga nivåer av LDL-kolesterol, det vill säga dåligt kolesterol, och låga nivåer av HDL-kolesterol, det vill säga bra kolesterol, risken för stroke.

Avvikande blodfettvärden ökar risken för en arteriell blodpropp i hjärnan. I laboratorieprover mäts ofta totalkolesterolet, LDL-kolesterolet, HDL-kolesterolet och triglycerider. Förhöjda triglyceridnivåer är också en riskfaktor för artärsjukdomar.

Normala blodfettvärden visas i tabellen nedan.

totalt kolesterol

under 5,0 mmol/l

LDL-kolesterol

under 3,0 mml/l

HDL-kolesterol

över 1,0 mmol/l hos män, över 1,2 mmol/l hos kvinnor

triglycerider

under 1,7 mmol/l

Efter en hjärninfarkt eller TIA bör det så kallade dåliga kolesterolet, det vill säga LDL-kolesterolet, vara under 2,5 mmol/l.

Om orsaken till hjärninfarkten eller TIA är åderförkalkning är målet att LDL-kolesterolet ska vara under 1,8 mmol/l.

En kost med mycket mättat fett (så kallat hårt fett), mycket kolesterol och lite fibrer höjer det dåliga kolesterolet. Andra faktorer som höjer LDL-kolesterolet och sänker HDL-kolesterolet är för lite motion, rökning och övervikt.

Kolesterolvärdena kan förändras till det bättre

  • genom att ändra på kosten

  • genom att öka motionsmängden

  • genom att gå ner i vikt.

Förutom motion och kostförändringar kan man förbättra kolesterolvärdena med läkemedel. Statiner sänker effektivt LDL-kolesterolhalten i blodet och höjer på motsvarande sätt HDL-kolesterolhalten. Statiner har också direkta effekter på artärväggarna, vilket bromsar utvecklingen av artärsjukdomar. Därför kan en person som har haft en stroke påbörja statinbehandling även om kolesterolvärdena ligger inom referensvärdet i laboratorieprover.

Uppdaterad 1.9.2023