Gå till sidans innehåll

Parkinsons sjukdom och sömnsvårigheter

Vid en sömnstörning är sömnrytmen och sömnstrukturen rubbad.

Nästan hälften av alla personer med Parkinsons sjukdom lider av sömnstörningar i något skede av sin sjukdom

Problemen kan omfatta svårigheter att somna eller att man vaknar på morgonnatten, vilket leder till otillräcklig sömn under natten. Vid en sömnstörning är sömnrytmen och sömnstrukturen rubbad. Om man lider av sömnstörningar kan man stödja kroppens inre klocka och sömnrytmen genom att lägga sig och stiga upp vid regelbundna tider.

Livsstilen under granskning

Om man har svårt att somna eller vaknar lätt på morgonnatten måste man vara uppmärksam på sin sömnhygien. Sömnhygien innebär att se över sina egna levnadssätt som påverkar sömnen. Det lönar sig att undvika koffeinhaltiga drycker efter eftermiddagen. Alkohol är inte heller en bra "sängfösare" eftersom den ofta minskar sömndjupet, även om det kan vara lättare att somna. Sömnkvaliteten kan också påverkas av att temperaturen i sovrummet är för hög. Det lönar sig att motionera i god tid före läggdags för att ge kroppen tid att varva ner. Bekymmer tenderar att hålla en vaken och känns ofta särskilt stora under nattens mörka timmar. Om så är fallet är det bra att gå igenom sina bekymmer och dagens händelser för sig själv eller med en partner i god tid före man lägger sig.

Behandling av symtomen på Parkinsons sjukdom kan förbättra sömnkvaliteten

Stelheten, smärtan och behovet av att urinera på natten som Parkinsons sjukdom orsakar kan lätt störa sömnrytmen. Sömnproblemen kan också orsakas av depression eller andra orsaker som inte har något samband med Parkinsons sjukdom. Det är bra att kontakta sin läkare i dessa frågor.

Uppdaterad 2.3.2022