Gå till sidans innehåll

Huvudvärk och sömn

Sömn ger energi och är en av hörnstenarna i smärthanteringen. Smärta gör det svårt att sova och ihållande sömnlöshet påverkar det allmänna välbefinnandet.

Sömnproblem är vanliga hos personer med huvudvärk. Om du hela tiden vaknar mitt i natten med huvudvärk måste saken utredas. Det kan vara fråga om klusterhuvudvärk, men andra orsaker är också möjliga.

Regelbunden rytm

En regelbunden livsrytm gör att du kan sova gott. En bra grund för en lyckad dygnsrytm är att gå och lägga sig och vakna vid samma tid varje dag. Du kan ta en tupplur på dagen om du tycker att det är bra, men den ska inte vara längre än en halvtimme, eftersom sömnrytmen annars påverkas.

För personer som lider av huvudvärk kan längre sömn än normalt eller för lite sömn utlösa huvudvärk. Därför är det viktigt att hitta e regelbunden sömnrytm som passar en själv.

Metoder för att sova gott

Aktivitet och motion under dagen främjar god sömn. Mot kvällen är det bra att lugna ner sig och ta det lugnt. Det lönar sig att se till att det är svalt och tyst i sovrummet när man går och lägger sig. Det är bra att undvika att använda datorer och mobila enheter under några timmar före sänggåendet, eftersom de har en stimulerande effekt. Det är viktigt att hitta en bra balans mellan arbete och fritid. Tupplurar på dagen kan minska på nattsömnen. Om du tar en tupplur räcker det med 10–15 minuter.

Uppdaterad 3.2.2022