Gå till sidans innehåll

Läkemedelsfri behandling av narkolepsi

En läkemedelsfri behandling av narkolepsi kan avsevärt lindra symtomen. Den är minst lika viktig som en läkemedelsbehandling.

En läkemedelsfri behandling av narkolepsi kan till exempel omfatta beaktandet av följande saker:

Även om det kan låta konstigt när det gäller narkolepsi, kan samma metoder som man kan förbättra sömnkvaliteten med, också fungera för narkolepsi. Du kan läsa mer om dessa i Psykporten på följande länk:

En planerad tupplur som varar 15–30 minuter kan märkbart pigga upp en person med narkolepsi. Vid behov kan man ta flera tupplurar, till exempel 2–3 gånger per dygn, men en kan också räcka. Det lönar sig att hålla tuppluren kort, eftersom en längre tupplur kan störa dygnsrytmen och orsaka dåsighet.

I narkolepsi är det sällan ett problem att somna. Däremot är det vanligt med en oenhetlig nattsömn. Olika sömnunderhållsåtgärder kan helt klart påverka kvaliteten på nattsömnen och därigenom även symtomen dagtid. Sömnunderhållet inkluderar bland annat följande faktorer:

  • En regelbunden dygnsrytm och tillräcklig nattsömn. Tiderna för när man går och lägger sig och när man vaknar bör vara ganska regelbundna både på vardagar och helger. Det här förbättrar sömnstrukturen och förebygger sömnbrist. Se också till att du avsätter tillräckligt med tid för sömnen. En oenhetlig sömn kan tydligt öka behovet.

  • Det är bra att ha en lämplig sovmiljö, att rummet är tillräckligt svalt och skymt.

  • Koffein gör det ofta svårt att somna, men kan också försämra sömnkvaliteten. Koffeinets effekt är individuell, men man rekommenderar ofta att man bör undvika koffein på eftermiddagarna efter kl. 16–17.

  • Alkohol försämrar sömnkvaliteten och leder till en oenhetlig sömn, så det är värt att undvika alkohol.

  • Även rökning kan försämra sömnkvaliteten.

Det finns ingen särskild kost för narkolepsi och det finns relativt lite forskning om näringseffekten på narkolepsins symtom. Det är dock känt att snabba kolhydrater gör en person trött och i narkolepsi, där vakenhetsnivån också annars varierar, kan kolhydraternas tröttande effekt vara särskilt kraftig. Narkolepsi är också förknippat med en tendens att gå upp i vikt, särskilt hos ungdomar i sjukdomens tidiga stadier. Övervikten kan i sin tur orsaka associerade sjukdomar såsom sömnapné, som kan framhäva narkolepsins symtom. Läs mer om olika finländares näringsrekommendationer:

Motion aktiverar de system som upprätthåller vakenheten. Motionen påverkar också kroppens temperaturrytm och kan förbättra sömnkvaliteten. Ofta ger måttlig motion på sena eftermiddagen (kl. 16–18) den bästa inverkan för enhetlig sömn.

Uppdaterad 25.1.2024