Gå till sidans innehåll

Graviditet och preventivmedel efter en stroke

Användning av östrogen som preventivmedel eller för att behandla symtom på klimakteriet rekommenderas inte efter en stroke. Det finns vanligtvis inget hinder för graviditet.

Upp till en tredjedel av patienterna med hjärninfarkt lider av minskad sexuell aktivitet ett år efter insjuknandet. Efter en hjärninfarkt rekommenderas det att man helt slutar använda kombinerade p-piller (preventivmedel som innehåller både östrogen och progestin) och att man föredrar preventivmedel som endast innehåller progestin, eller kondom eller spiral. På samma sätt bör tabletter som tas via munnen för hormonbehandling av klimakteriet och subkutana preparat som innehåller mycket östrogen avslutas efter en hjärninfarkt. 

Det finns väldigt lite forskningsdata om säkerheten vid graviditet efter en stroke, så det går inte att ge några vetenskapligt bevisade råd till de insjuknade. En tidigare hjärninfarkt är dock inte en kontraindikation eller ett hinder för att bli gravid. Vid graviditet efter en hjärninfarkt är det viktigt att beakta de eventuella effekter på fostret som de strokeförebyggande läkemedlen kan orsaka. Du bör alltid konsultera din läkare om din medicinering under graviditeten, redan i planeringsstadiet. Graviditeten hos en mamma som har haft en hjärninfarkt fortskrider dock vanligtvis normalt och det är säkert att föda vaginalt.

Uppdaterad 6.9.2023