Gå till sidans innehåll

Rehabilitering efter en stroke

Personer som har haft en stroke har nytta av multidisciplinär rehabilitering. Den individuella rehabiliteringen planeras tillsammans med rehabiliteringsklienten, hens närstående och vårdpersonalen.

En hjärninfarkt eller hjärnblödning kan orsaka många olika symtom som gör det svårt att klara av vardagssysslorna. Eventuella förändringar i funktionsförmågan och behovet av rehabilitering bedöms strax efter insjuknandet. Återhämtningen och funktionsförmågan kan stödjas genom att tidigt påbörja en systematisk och målinriktad rehabilitering. 

Rehabiliteringsklientens egen aktivitet är en nyckelfaktor i rehabiliteringen. Rehabilitering innebär att hantera och lära sig en förändring. Det lönar sig att öva intensivt på de färdigheter som behövs för att utföra vardagliga uppgifter, eftersom hjärnan är formbar och särskilt mottaglig för förändringar genom övning. 

Rehabiliteringen är som en resa. På resan behöver man medresenärer. På rehabiliteringsresan deltar vid behov yrkesverksamma inom social- och hälsovården, såsom en specialist i neurologi, en sjukskötare, en fysioterapeut, en talterapeut, en neuropsykolog, en ergoterapeut, en rehabiliteringshandledare och en socialarbetare. 

Utöver de yrkesverksamma behövs det hjälp från närstående och ett bredare stödnätverk. Stöd för rehabilitering kan sökas från föreningar och organisationer samt från FPA.

Uppdaterad 6.9.2023