Gå till sidans innehåll

Information om hjärntumörer

I Finland konstateras varje år cirka 1000 tumörer i det centrala nervsystemet.

Symptomen på en hjärntumör beror på var inuti skallen tumören sitter. Tumörer av mycket olika vävnadstyper kan orsaka samma symptom. Det finns inget typiskt symtom på hjärntumör. Många andra sjukdomar i hjärnan, t.ex. störningar i blodcirkulationen, kan orsaka liknande symtom. Hjärntumörer är dock mer än 10 gånger mer sällsynta än cirkulationsstörningar i hjärnan.

Ungefär hälften av alla hjärntumörer är gliom, som uppstår i den stödjevävnad som omger nervcellerna. De näst vanligaste är meningeom, som har sitt ursprung utanför hjärnvävnaden, i hjärnhinnorna. Ungefär en fjärdedel av alla hjärntumörer är meningeom.

Den tredje vanligaste gruppen av hjärntumörer är neurinom (schwannom), som har sitt ursprung i hjärnnervernas och nervrötternas nervskidor. Var tioende tumör är neurinom.

Hypofystumörer vid skallbasen är lika vanliga. Det finns också ett stort antal mer sällsynta tumörer.

Cirka 25 procent av cancerpatienterna utvecklar en eller flera metastaser i hjärnan. Hos dem är sjukdomsförloppet i hög grad beroende av den ursprungliga tumören och dess behandling. Vi kommer också att behandla hjärnmetastaser, eftersom det finns likheter i symtom och behandlingar med hjärntumörer (primära) som har sitt ursprung i hjärnan.

Uppdaterad 3.8.2021