Gå till sidans innehåll

Hjälp vid inlärningssvårigheter

Om du har inlärningssvårigheter lönar det sig att söka hjälp i tid, innan problemen tornar upp sig. Man kan behöva hjälp redan innan man börjar skolan, i grundskolan eller senare under studier på andra stadiet.

Det finns hjälp och stöd att få för utvecklingsrelaterade neuropsykologiska problem. I skolan kan man vända sig till elevvården: en studiehandledare, en speciallärare, en hälsovårdare eller en skolpsykolog kan hjälpa dig vidare. Det lönar sig att åtminstone anpassa studieteknikerna och rutinerna så att de är lämpliga för en själv.

Vid behov kan en neuropsykolog bedöma funktionsförmågan, brister och styrkor i den och hjälpa till att planera stödåtgärder. Man kommer vanligtvis till en neuropsykologisk undersökning med en remiss från en läkare. På basis av undersökningen kan man ge en rekommendation om neuropsykologisk rehabilitering om det finns behov av att ta itu med frågor som att förbättra läsfärdigheten, öva minnestekniker eller hitta mer allmänna metoder för att stödja inlärningen.

Uppdaterad 7.5.2021