Som förebyggande läkemedel mot migrän används traditionellt blodtryckssänkande läkemedel, antidepressiva läkemedel och läkemedel i epilepsigruppen. Bland de blodtryckssänkande läkemedlen är t.ex. bisoprolol, metoprolol, propranolol och kandesartan de mest använda produkterna i denna grupp. De har ofta få biverkningar.
De blodtryckssänkande läkemedlen verapamil och de epilepsiläkemedlen gabapentin och topiramat används för att förebygga klusterhuvudvärk. Andra förebyggande läkemedel mot klusterhuvudvärk är litium (ett läkemedel mot bipolär sjukdom) och melatonin i höga doser.
Från gruppen antidepressiva läkemedlen är amitriptylin eller nortriptylin vanliga förebyggande läkemedel mot migrän och spänningshuvudvärk. Deras effektivitet kan ses även vid en låg dos på 10–20 mg vid regelbunden användning.
Topiramat har visat sig vara effektivt vid behandling av migrän, men ibland förhindrar biverkningar (t.ex. förvirring) dess användning. Tidigare användes epilepsiläkemedlet valproat i större utsträckning, men nuförtiden används det inte längre som förebyggande läkemedel mot migrän, åtminstone inte hos yngre kvinnor, på grund av risken för polycystiskt ovariesyndrom och andra bisymtom.
Vid kronisk migrän (huvudvärk minst 15 dagar i månaden) kan botulinuminjektioner (som ges enligt ett specifikt migränschema) ges var tredje månad av en läkare eller en sjukskötare som är utbildad för att ge sådana injektioner. Botulinumbehandling kan vanligtvis testas inom den offentliga sektorn under två behandlingar och om patienten har nytta av behandlingen (en tydlig minskning av antalet migrändagar) kan behandlingen fortsätta inom den privata sektorn.