Gå till sidans innehåll

Patientorganisationer och kamratstöd för cancerpatienter

Det finns hjälp och stöd att få för cancerpatienter. Cancerorganisationerna strävar efter att säkerställa ett gott liv för alla, utan cancer och trots cancer.

Cancerorganisationen erbjuder information, stöd och hopp

Med cancerorganisationer avses helheten som Cancerföreningen i Finland och Cancerstiftelsen bildar. Cancerföreningen organiserar en riksomfattande rådgivningstjänst där yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården svarar på frågor om cancer via telefon, e-post eller onlinechatt. Skötarna på rådgivningstjänsten erbjuder även genetisk vägledning. Tjänsten är avgiftsfri för användarna.

Avsikten med cancerorganisationernas frivilligarbete är att ge stöd och aktiviteter till alla som har berörts av cancer. Totalt arbetar 4 400 personer för organisationen i olika volontärroller.

Cancer kan bekämpas genom att förebygga cancer, genom att förtidiga diagnostiseringen och genom att utveckla cancerbehandlingar. Cancerorganisationerna strävar efter att cancerpatienterna och deras anhöriga ska få bästa möjliga stöd och ett så rikt liv som möjligt.

Cancerföreningen i Finland består av 12 regionala cancerföreningar och sex nationella patientföreningar. Cancerföreningen i Finland upprätthåller Finlands Cancerregister.

Uppdaterad 3.8.2021