Gå till sidans innehåll

Information om väntetiden när det gäller vård av patient med hjärntumör

När en hjärntumör har diagnostiserats remitterar den behandlande läkaren dig till neurokirurgiska kliniken på ditt universitetssjukhus (HUCS, KYS, OYS, TAYS eller ÅUCS), beroende på region.

Brådskande remisser behandlas inom en vecka och icke-brådskande remisser inom tre veckor. En erfaren neurokirurg granskar remissen och skriver ner instruktioner för åtgärder. Patienten kan remitteras till en läkare på den neurokirurgiska polikliniken eller sättas direkt till operationskön. Beroende på sjukdomens karaktär kan neurokirurgen också returnera remissen eller remittera den till en annan vårdenhet/specialitet och ge vårdinstruktioner till den remitterande läkaren.

Patienter som behöver akut kirurgisk behandling får den vård de behöver snabbt, i genomsnitt inom 3 veckor. Om situationen inte kräver akut behandling är den maximala väntetiden 6 månader från dagen då man satts i operationskö (vårdgaranti).

Patienter som har satts direkt i operationskön enligt remiss informeras om att de satts i kö och om operationsdagen via brev, per telefon eller textmeddelande. Du informeras också per brev om eventuella poliklinikbesök eller ytterligare undersökningar.

Uppdaterad 3.8.2021