Vid språkstörningar hos vuxna, det vill säga afasi, är talterapi den primära rehabiliteringsformen för läs- och skrivsvårigheter. Neuropsykologisk rehabilitering är till hjälp om det finns en underliggande störning i perceptuella funktioner eller i något annat delområde inom informationsbearbetning.
Den neuropsykologiska rehabiliteringen börjar med att förbättra den grundläggande bokstavs- eller sifferuppfattningen och övergår först senare till övningar i läsning och skrivning. Vid problem med läsning, skrivning eller räkning på grund av uppmärksamhetssvårigheter bör man fästa uppmärksamhet vid fel och kontrollera sitt handlande. Om problemet är en störning i de viljestyrda rörelserna börjar rehabiliteringen med automatiska rörelser som är relaterade till användningen av penna, med målet att göra rörelserna smidigare.
Rehabiliteringen av räknesvårigheter syftar till att lindra störningen i hjärnverksamheten som orsakade störningen, parallellt med rehabiliteringen av själva störningen. Hemma kan man börja med att öva grundläggande aritmetik.