Forskningsdata tyder på att en varierad kost som baserar sig på kostrekommendationerna och som inkluderar mjuka fetter, fisk och fiberrika grönsaker, frukt, bär och fullkornsspannmål, verkar vara bra för att förebygga demenssjukdomar. Exempel på sådana dieter är t.ex. Medelhavsdieten, Östersjödieten och DASH-dieten. Det är alltså först och främst en fråga om kosten som helhet, inte intaget av enskilda näringsämnen. Det är värt att komma ihåg att omega-3-kapslar inte är samma sak som att äta fisk vid en måltid. En högkvalitativ kost, tillsammans med andra livsstilsfaktorer, främjar hjärnhälsan. Dessutom kan den sociala interaktionen vid måltider vara viktig för hjärnans välbefinnande.
Undernäring och viktminskning är ofta förknippade med utvecklingen av demenssjukdomar
Undernäring och viktminskning, som kan förknippas med de tidiga stadierna av demenssjukdom, kan vara kopplade till en snabbare sjukdomsutveckling, men de underliggande mekanismerna är ännu inte väl kända. Minnesrelaterade förändringar i hjärnan påverkar regleringen av ätandet och aptiten genom en mängd olika mekanismer, som i sin tur påverkar det dagliga ätandet och exponerar för dålig näringsstatus. En brist på näringsämnen är ofta en följd av demenssjukdomen snarare än en orsak.
Hjärnan behöver energi och en mängd olika näringsämnen
Energi och en mängd olika näringsämnen behövs för att upprätthålla hjärnans struktur och ämnesomsättning. Hjärnhälsan bygger på en kombination av många näringsämnen, och ett högt intag av enskilda näringsämnen främjar inte hjärnhälsan och förebygger inte demenssjukdomar. Kostens inverkan på hjärnhälsan kan förmedlas genom vaskulära förändringar, oxidativa reaktioner och låggradig inflammation. Vitaminer som är viktiga för hjärnan är tiamin (B1), folsyra och vitamin B12, och bristen på dessa kan exponera för störningar i hjärnans förmåga att bearbeta information. En brist på dessa vitaminer bör alltid korrigeras. Andra näringsämnen som är kopplade till hjärnhälsan är omega-3-fettsyror, vitamin E, C, D och flavonoider. Dessa näringsämnen kan erhållas från en kost rik på fisk, vegetabiliska oljor, grönsaker, frukt och bär, men det finns inga forskningsbevis som stöder deras användning som kosttillskott.