Gå till sidans innehåll

Rökning och användningen av rusmedel vid MS

Vid MS förekommer det särskilda risker vid rökning och användning av rusmedel. Vi rekommenderar rökstopp och högst en måttlig alkoholkonsumtion.

Alkohol och rökning är ofta förknippade till umgänget mellan människor och till kulturen. Rökning rekommenderas inte på grund av skadorna på lungorna och i blodkärlssystemet. Man har även upptäckt att regelbunden rökning ökar risken för att MS bryter ut. Regelbunden rökning påverkar dessutom förloppet vid MS genom att påskynda framskridandet. Det är alltså bra om de som röker slutar röka senast efter att man konstaterat MS.

Som ett ämne som orsakar berusning och beroende orsakar alkohol många olyckor och på många sätt ett mänskligt lidande. Gränsen för risken vid alkoholkonsumtion som vanligtvis inte utgör en hälsorisk för en person är för män högst 3 och för kvinnor cirka 1,5 portioner per dygn. Alkohol förstärker sjukdomssymtomen hos MS-patienter och ökar risken för olyckor. Med avseende på den generella hjärnhälsan är det bra om de som har MS behåller en måttlig alkoholkonsumtion.

Uppdaterad 11.3.2022