Siirry sivun sisältöön

Muistin apukeinot

Muistaminen epäonnistuu usein ilman, että kyseessä on aivojen sairaudesta tai vauriosta johtuva muistioire. Kun muistettavaa on paljon, kannattaa ottaa käyttöön muistitukia.

Monet arkipäivän muistiongelmat ja unohtelu johtuvat yksinomaan huonosta keskittymisestä. Tai muistettavia asioita on vain kerta kaikkiaan liikaa. Jos muistettavaa on paljon, voi hyvin turvautua ulkoisiin muistitukiin. Muistitukien käyttö on sallittua, vaikka muisti toimisi hyvin. Ulkoiset apukeinot eivät heikennä muistia, vaan helpottavat arkea. Tällaisia ovat:

  • Kalenteri

  • Älypuhelin, tabletti tai kannettava tietokone

  • Muistilaput

  • Ostoslistat

  • Tehtävälistat

  • Muistiinpanot

  • Mukana kannettava muistivihko

  • Muistutukset, hälytykset (puhelin, ajastin)

  • Muistipaikka kotona (esim. avaimille, laskuille, puhelimelle)

Muistitukien käytössä kannattaa olla järjestelmällinen.

Seuraavaan on koottu lisää muistin toimintaa tukevia vinkkejä. Muista myös, että muisti pysyy parhaassa vireessä kohtuutta rakastavilla elämäntavoilla, säännöllisellä liikunnalla ja aktiivisella osallistumisella oman elämänpiirin toimintoihin ja tapahtumiin.

Usko, että voit muistaa ja tee työtä sen eteen.

Valpas ja utelias mieli helpottavat muistamista. Mitä käsiteltävä asia merkitsee sinulle? Mitä mieltä olet siitä? Mitä tunteita asia herättää? Tai mieti, missä käytännön tilanteessa voit hyödyntää opittavaa asiaa.

Älä yritä tehdä liian montaa asiaa kerralla. Ole tarkkaavainen, pysähdy ja keskity muistettavaan asiaan. Tunnista oleelliset kohdat ja paina mieleesi se, mikä kulloinkin on tärkeintä.

Sekalaista sirpaletietoa on vaikea muistaa. Myös muistilappujen kaaos vain haittaa muistamista. Hävitä tarpeettomat muistutukset.

Huvittavat asiat muistetaan yleensä helpommin.

Muistatko paremmin sanallista vai kuvallista materiaalia? Opitko helpommin lukemalla, kuuntelemalla ja katselemalla vai itse tekemällä ja kokeilemalla? Vai auttaako asioiden kirjoittaminen muistamaan niitä paremmin?

Stressi ja kiire lisäävät muistivaikeuksia.

Riittävä yöuni on tärkeää. Väsyneenä ei jaksa muistaa.

Rentoutunut olo ja rauhallinen elämänrytmi tukevat muistin toimintaa. Rauhallisuus ja tyyneys myös auttavat palauttamaan unohtuneita asioita mieleen. Muistivaikeudet vain korostuvat, jos ahdistuu tai suuttuu itselleen.

Päivitetty 13.9.2020