Siirry sivun sisältöön

Vastaanotto ennen aivokasvainleikkausta

Ennen leikkausta on käynti poliklinikalla, jossa keskustellaan leikkaushoidosta ja käydään läpi käytännön asioita.

Videolla kerrotaan mitä asiota ennen leikkausta huomioidaan.

Leikkaukseen tuleville pyritään järjestämään leikkausta edeltävä käynti 1-2 viikkoa ennen leikkausta. Käyntiä edeltävästi potilasta pyydetään täyttämään esitietokaavake ja ohjataan käymään laboratoriossa.

Käynnillä potilas tapaa leikkaavan neurokirurgin, nukutuslääkärin sekä sairaanhoitajan. Läheisellä on mahdollisuus osallistua mukaan esikäynnille. Preoperatiivinen eli leikkausta edeltävä haastattelu voidaan toteuttaa myös puhelimitse.

Käynnillä käydään läpi leikkauksen valmisteluun, sairaalassa oloon ja leikkauksesta toipumiseen liittyviä asioita. Käynnin yhteydessä annetaan kirjalliset ohjeet potilaan käyttämästä säännöllisestä lääkityksestä; siitä mitkä lääkkeet on tauotettava ennen leikkausta ja mitkä lääkkeet voi ottaa leikkauspäivänä. Kaikki käytössä olevat reseptivapaat vitamiinit, hivenaineet tai luontaistuotteet on tärkeä mainita käynnin yhteydessä.

Sairaalaan saapuminen

Sairaalaan tullaan joko leikkauspäivän aamuna tai leikkausta edeltävänä päivänä. Sairaanhoitaja ohjaa ja neuvoo leikkaukseen valmistautumisessa. Ennen leikkaussaliin menoa on mahdollisuus saada rauhoittava esilääke.

Joskus preoperatiivinen haastattelu toteutetaan vuodeosastolla sairaalaan tultaessa. Vuodeosaston hoitaja haastattelee potilaan, kertoo vuodeosaston toiminnasta ja informoi potilasta leikkauspäivän ohjelmasta. Nukutuslääkäri ja neurokirurgi tulevat tapaamaan potilasta vuodeosastolle.

Päivitetty 3.8.2021