Aivovamman leikkaushoito

Aivovamman leikkaushoidon tavoitteena on saada aivoille lisää tilaa aivopaineen nousun vuoksi.

​Jos kyseessä on kallonsisäinen verenvuoto, joka aiheuttaa aivopaineen nousua ja tajuttomuuden, voidaan tilannetta yrittää hoitaa ensin konservatiivisin keinoin eli nestehoidolla, hengityskonehoidolla ja rauhoittavin lääkkein. Jos vuoto kuitenkin on laaja-alainen ja aivot ovat kovassa puristuksessa, harkitaan yleensä leikkaushoitoa, ellei peruuttamatonta aivovauriota vielä ole syntynyt.

Yleensä riittää, että kallo ja aivokalvot avataan, verihyytymä imetään pois ja tämän jälkeen kallonpala kiinnitetään titaanisin niitein paikoilleen. Kallon avauksessa käytetään itsestään pysähtyvää poraa ja erityistä sivuleikkuria, jolla verihyytymän paksuimmalta kohdalta irrotetaan pyöreä luukku. Leikkaus tehdään tavallisesti mikroskoopin avulla parhaan näkyvyyden varmistamiseksi. Arpi paranee yleensä hyvin ja sijoittuu useimmiten hiusten peittämälle alueelle.

Leikkauksen jälkeen otetussa kuvassa näkyy oikealla puolella niitein paikalleen kiinnitetty luupala. 

Jos aivoturvotus on voimakasta, voidaan päätyä tekemään aivopaineen helpottamiseksi laajempi kallonavausleikkaus eli hemikraniektomia. Tällöin kallo avataan laajalta alueelta ja luupala jätetään pois. Muutaman kuukauden kuluttua luupalan tilalle asennetaan keinomateriaalista potilaan mittojen mukaan tehty implantti. Implantit ovat yleensä muoviseosta.

3D-kuvassa leikkauksen jälkeen näkyy suuri kalloon jätetty aukko. Kallonavausleikkauksen jälkeen aivot pääsevät vapaasti turpoamaan akuuttivaiheessa. 

Päivitetty  15.3.2022

Kyllä