Siirry sivun sisältöön

MS-tautiin liittyvän hermosäryn lievittäminen

Hermokipulääkkeet auttavat usein MS-tautiin liittyvässä kivussa. Kaikki kipu ei välttämättä ole hermoperäistä tai liity MS-tautiin.

MS-taudin yhteydessä saattaa esiintyä hermoperäistä särkyä ja lihasrasitukseen liittyvää kipuilua. Lihassärkyä voi hoitaa tavanomaisilla kipulääkkeillä, mutta aivoissa tai selkäytimessä syntyvää hermosärkyä ei pystytä helpottamaan itsehoitovalmisteilla. Hermosärkyä pystytään usein lievittämään kipukynnystä nostavilla lääkityksillä, joista monilla ensisijainen käyttötarkoitus on jonkin muun hermosto-oireen hoito. Esimerkiksi epilepsiaan (gabapentiini ja pregabaliini) tai masennukseen (amitriptyliini, nortriptyliini) käytettävät lääkkeet voivat sopivilla annoksilla helpottaa hermosärkyä tehokkaasti. Näistä lääkkeistä käytetäänkin nimitystä epilepsiakipulääkkeet ja masennuskipulääkkeet.

Sopivan hermokipulääkityksen hakeminen tehdään yhdessä lääkärin kanssa

Kaikkien lääkkeiden kohdalla on pyrittävä riittävän hyvin kipua lievittävään, mutta mahdollisimman pieneen annokseen haittojen välttämiseksi. Lääkityksen annosmuutokset tulisi tehdä vähitellen pidemmän ajan kuluessa. Parhaan mahdollisen kivunlievityksen turvaamiseksi hoitava lääkäri on syytä pitää ajan tasalla, jos kipulääkkeiden kulutuksessa tapahtuu isoja muutoksia. Monet sairaanhoitopiirit tarjoavat kivun hoitoon erikoistuneen hoitajan ja/tai kipuklinikan palveluja. Myös fysioterapiasta voi olla apua hermosäryn hoidossa.

Päivitetty 11.3.2022