Siirry sivun sisältöön

Epilepsian hoito perusterveydenhuollossa

Yleisperiaate on, että epilepsiapotilas voi siirtyä erikoissairaanhoidon seurannasta perusterveydenhuoltoon, jos hän on lääkityksen avulla kohtaukseton.

Potilas voidaan siirtää perusterveydenhuollon, työterveyshuollon tai kehitysvammahuollon seurantaan, kun kohtauksettomuus on saavutettu ja kuntoutuksen toimenpiteet saatu suunniteltua. Lääkehoidolla vakiintuneessa tilanteessa olevan potilaan jatkoseuranta voidaan siirtää myös perusterveydenhuoltoon. Potilaan seurannassa on tärkeä kiinnittää huomiota lääkityksen mahdollisiin haittavaikutuksiin ja tunnistaa mahdolliset muut hoidettavat sairaudet epilepsian lisäksi. Kohtausten alkaessa uudelleen tai harkittaessa lääkemuutoksia tai lääkityksen lopetusta, tulee konsultoida erikoissairaanhoitoa.

Erikoissairaanhoito arvioi epilepsian vaikutuksen henkilön toimintakykyyn, mutta henkilöllä, jolla on työpaikka, työterveyshuolto arvioi toimintakyvyn vajavuuden vaikutuksen henkilön työkykyyn, joten työkykyarviot tehdään aina yhteistyössä työterveyshuollon kanssa.

Päivitetty 11.1.2022